COM PUC COL.LABORAR EN LA PROTECCIÓ DELS MUNTANYANS?


Malgrat els videojocs i la televisió, hi ha moltes altres formes de divertir-se i sovint trobem la necessitat de "fer alguna cosa mes".

Vine i demostra que t'agrada la Natura, actua per un litoral mes saludable. Fes-te voluntari/a dels Muntanyans

"No serveix de res, tot va a pitjor"

Pensar globalment de vegades porta a la gent a no actuar localment per l'angoixa que els produeix la degradació generalitzada del Planeta. I d'aquesta manera, les persones mes sensibles acaben actuant molt insensiblement: no actuant. No es el mateix anar a dormir havent plantat un arbre, havent deixat net un estany o havent vigilat una zona de nidificació amb bona companyía, que no havent fet res.

 

"Jo no sé res de biología, no puc ajudar en gaire cosa als Muntanyans"

Només cal tenir il.lusió per ajudar. A més per al fer el 90% del treball necessari o bé no cal cap instrucció especial o bé aquesta s'apren en pocs minuts. Fins i tot en estudis i censos de fauna i vegetació. A més qualsevol tipus d'habilitat pot ser útil pels Muntanyans: electricista, administratiu, filòleg, music, estudiant, etc.

 

"M'agradaría ajudar però gairebé no tinc temps"

Hi ha moltes maneres d'ajudar. Es pot participar des de cada dia, a un cop per setmana, els caps de setmana, un cop al mes o venir simplement a qualsevol de les campanyes convocades. També es pot col.laborar a distància de moltes maneres. Per això caldrà posar-se en contacte amb l?ajuntament de Torredembarra, el Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya o bé al GEPEC-EdC.

 

"L'Ajuntament fa el que vol, només podem influenciar cada quatre anys"

La Comisió del Medi Litoral del Consell Municipal de Sostenibilitat de Torredembarra es només una de les 6 formades per ciutadans residents a la Vila que vetllen per la millora de la qualitat de l'entorn de Torredembarra. Aquest òrgan oficial consultiu es obert a qualsevol persona i una de les comisions, la Permanent fa el seguiment del grau de cas que fa el govern municipal d'allò que es proposa de les comisions. La regidoría del Medi Ambient es l'encarregada d'ajudar als  ciutadans a participar-hi.

 

VULL AJUDAR

A conèixer la platja
No podem conservar, millorar ni promocionar l’espai natural si no el coneixem amb cert detall. Els seguiments i estudis que fem estan orientats a la protecció de l’espai. 
Esmentarem només alguns exemples, però tu pots proposar cerques i estudis:


1. Fem seguiments de com evoluciona el volum de sorra dels tres municipis per veure si ens quedarem sense sorra o no i a quin ritme.


2. Fem el seguiment d’un rèptil (la sargantana cua-roja) més llarg de la història de Catalunya. 

 

3. Entrevistem els usuaris de la platja per a augmentar el grau de coneixement que tenen de la mateixa.


4. Censem els lliris de mar, veritables indicadors de la qualitat ambiental de l’espai natural.


5. Fem el seguiment de la població nidificant del corriol camanegre, del qual arriben a adults menys del 5% dels ous postos.


6. Localitzem les praderies submarines de posidònia que queden.
Vine a fer les teves pràctiques professionals d’ensenyament secundari o universitari amb nosaltres. Poden ser de qualsevol disciplina, de gairebé totes podrem trobar nexes de profit per a l’espai natural: administració, jardineria, química, educació, disseny gràfic, geologia, antropologia i història, construcció, fotografia i video, informàtica i internet, etc. etc. etc.


A difondre el que fem i el que volem que la gent sàpiga
Per exemple, fa falta gent per a informar a la gent que visita l’espai natural, simplement amb un telescopi terrestre i mostrant els ocells aquàtics que s’hi passegen, ja canviaria molt l’actitud de molts dels usuaris que visiten l’espai sense copsar molt del seu patrimoni.


Podríem aprofitar molt més els espais cedits per l’Ajuntament de Torredembarra a Cal Bofill, però també en el teixit comercial, de restauració i turístic de les tres poblacions per a difondre el que fem, l’exposició fotogràfica que tenim, tallers que ja hem organitzat diversos cops o revifar el teatret desmuntable de titelles de 6 m d’amplada. L’espai per a la creació és molt obert i ampli.


Fan molt més treball del que sembla una simple carta al director d’un diari local, comarcal o nacional. Es pot recuperar el butlletí virtual o en paper propi de l’espai natural, es poden filmar, editar i penjar vídeos de denúncia, educatius, formatius, còmics o simplement estètics al CANAL YOUTUBE (LINK A www.youtube.com/muntanyans )  que tenim obert des de l’any 2008.


Necessitem ampliar el nombre d’amistats de la nostra pàgina de FACEBOOK “Gepec els Muntanyans” (LINK a https://www.facebook.com/gepec.elsmuntanyans), però sobretot, que es vagin publicant fotografies del que cada dia anem fent, pensant, estudiant o defensant

A conservar l’espai


Necessitem persones que ens ajudin a ampliar l’espai natural i a connectar-lo amb altres de propers. La urbanització del seu entorn és la pitjor i més irreversible de les amenaces que pateix l’espai natural. Al llarg dels més de 27 anys s’han succeït diferents i intenses lluites que han anat desgastant diferents voluntaris, i membres de grups i plataformes i sempre calen persones noves que ajudin a ampliar l’espai protegit, rebreu el suport d’un nombre cada cop més nombrós de persones.


Una forma d’ampliar l’espai és recuperar-lo d’allà on sempre havia estat, com per exemple, la platja de la Paella de Torredembarra de Torredembarra on el mes de març de 2012 varem engegar un projecte de recuperació de les seves dunes, amb la Regidoria de Platges i Medi Ambient de l’Ajuntament i la Fundación Biodiversidad del Ministerio de Agricultura (...).


Les plantes exòtiques invasores cada cop són més variades i nombroses, les intentem controlar extreient-les. Alguns usuaris entren en les zones delicades, intentem informar-los. Hi ha brossa que és molt millor enretirar-la manualment que amb la màquina per a que aquesta no s’emporti parts essencials de l’ecosistema, intentem netejar l’espai natural. Hi ha mals usos que intentem denunciar. Com aquests tenim molts altres exemples de treballs a l’aire lliure que són molt necessaris i importants i en els que fan falta moltes mans i caps com el teu: sensibles amb la Natura.

A organitzar-nos millor
Disposem de molt material físic i virtual sense ordenar, som una colla de gent que hi col•laborem cada dia i necessitem organitzar-nos millor entre els diferents grups de persones que hi col•laborem: voluntaris internacionals del Servei de Voluntariat Europeu (SVE, treballen 5 dies a la setmana, 30 hores, incloent els caps de setmana, durant 9 mesos seguits!), persones que fan els Treballs en Benefici a la Comunitat (persones derivades del Departament de Justícia que són cabdals en la regularitat i qualitat de molts dels treballs que fem), estudiants en pràctiques, voluntaris locals permanents, voluntaris puntuals, voluntaris especials, empreses col•laboradores, etc. etc.
Cal programar accions, activitats i funcions i treballem com un grup d’afinitat autogestionat però coordinat amb la resta de persones sòcies i col•laboradores del GEPEC-EdC.


Al que ens proposis
Segur que trobarem formes de col•laboració adaptades als teus horaris i inquietuds.

Pots contactar amb nosaltres via el facebook “Gepec els Muntanyans”, via el twitter @gepecedc, per email svegepecedc@gmail.com, per telèfon 675 384 707 (Ramon) o bé passant-te per Cal Bofill, un edifici envoltat de palmeres al final del passeig marítim de Torredembarra.

 

CONCLUSIONS

No hi ha excusa per a no ajudar la platja salvatge. L'ambient distès i agradable permet també tenir la oportunitat de conèixer gent molt sana en un ambient inmillorable. El voluntariat a l'espai natural et permet d'omplir part del teu temps amb una afició molt saludable, gaudir i defensar la Natura.

A que esperes?

PER A MÉS INFORMACIÓ:

Departament del Medi Ambient i Habitatge:

Serveis Territorials a Tarragona

Cardenal Vidal i Barraquer 12-14

43005 Tarragona

Tel. 977241514

Fax. 977241508

sttarragona.dmah@gencat.net

 

Regidoría del Medi Ambient

Ajuntament de Torredembarra

Cal Bofill, Centre de Activitats Mediambientals

Pg Colom 50

43830 Torredembarra

tel. 977641672

mediambient@ajtorredembarra.org

 

GEPEG- EdC

www.gepec.org/muntanyans

litoral@gepec.org